Kolagen – zdravlje i ljepota idu ruku pod ruku

Živimo u vremenu kada je, kao nikada prije u ljudskoj civilizaciji, dana prednost i toliko je cijenjena mladost, ljepota i energija, da to može biti štetno za odnose u društvu i odgoj mladih naraštaja. Naravno, ljepotu i mladost štovale su i drevne kulture, no puno važnosti i poštovanja pridodale su i mudrosti starih, iskustvu odraslih i kombinaciji obojega, kako bi se njihovo društvo razvijalo na uravnotežen način.

Kao rezultat toga, danas smo poprilično opterećeni nekim kriterijima, čak idealima što je lijepo, koliko dugo je lijepo, te da nije pametno od određene dobi govoriti koliko imate godina, jer Vam se tako umanjuju razne mogućnosti na svim područjima. Ubrzano instant društvo selfija i lajkova toliko je brzo da mnogi ljudi na neki način zaostaju i osjećaju se isključeno, posebno oni koji su izgubili svo samopouzdanje. Ali za to nema razloga.

Jer danas ćemo iz blistavog svijeta ljepote uzeti nešto što ima velik utjecaj na zdravlje cijelog tijela, a fokusirat ćemo se prvenstveno na učinke za zdravlje i dobrobit organizma. Čovjek koji se dobro osjeća u svojoj koži i nasmijan je, također je iznimno lijep i privlačan!

Zdravlje i ljepotu nosimo u sebi. Doslovno.

O kakvoj ćemo čudesnoj tvari govoriti? Nije čudesan jer je prisutan u cijelom ljudskom tijelu, ali je istina da je jako važan. To je kolagen.

Kolagen predstavlja čak 30 posto svih proteina u tijelu i samim time je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. U našem tijelu postoji više od 28 različitih vrsta kolagena. Kolagenska vlakna su glavni građevni blokovi međustaničnih prostora vezivnog tkiva, čime se stanicama daje potpora i osigurava stabilnost tkiva. Kolagen je prisutan u koži, hrskavici, kostima, mišićima i tetivama te u cijelom vezivnom tkivu. Nalazi se i u krvnim žilama, rožnicama, kao i u zubima.

Znači, istinita je poanta o količini i značenju. Zapravo bismo kolagen mogli nazvati i svojevrsnim ljepilom zbog kojeg se sve lijepo drži skupa. Na to upućuje i sami naziv. Riječ kolagen dolazi od grčke riječi kólla, što znači ljepilo.

Učinci smanjene proizvodnje kolagena u tijelu

Naše tijelo samo proizvodi kolagen, ali nakon 20. godine se proces stvaranja kolagena usporava. To se prvo primjećuje na koži koja postaje suha i opuštena, više je celulita, pojavljuju se bore, nokti postaju lomljiviji, a kosa je sve tanja. Pad razine kolagena u tijelu očituje se i u otežanom kretanju, jer se smanjuje količina kolagena u zglobnoj hrskavici i tetivama, kao i u mišićnim vlaknima koja postaju manje fleksibilna, a mišićna masa počinje opadati.

Budući da kolagen igra tako važnu ulogu u našem tijelu, vrlo je poželjan sastojak kako u kozmetičkim proizvodima, tako i u prehrambenim dodacima.

Prirodni izvori

Nedostatak kolagena se može djelomično nadoknaditi hranom. U tu svrhu se preporučuje:

 • meso – govedina, piletina, kozje meso, jelenje meso i svinjetina
 • riba, posebno masna poput lososa i tune
 • želatina, npr. u žuči
 • jaja
 • crveno voće i povrće kao što su jabuke, jagode, trešnje, cikla, rajčica, crvena paprika…
 • narančasto voće i povrće kao što su batat, mrkva, mango i marelice
 • voće bogato vitaminom C, kao što su naranče, limun, kivi, grejp, mango, ananas

Veći učinak u dodacima prehrani

Međutim, kolagen se u ovoj hrani nalazi u minimalnim količinama. Istovremeno, prirodni kolagen se u tijelu slabije apsorbira, jer se sastoji od nekoliko aminokiselina, složenih u čvrst i dug proteinski lanac, koji tijelo ne može apsorbirati u probavnom traktu. Stoga je kolagen učinkovitiji u dodacima prehrani, u kojima je pravilno pripremljen i obrađen.

Naime, kod kolagena je važno da je hidroliziran. Hidrolizom kolagena dobivamo manje čestice koje tijelo lakše apsorbira. Hidrolizirani kolagen se apsorbira čak 90%, dok je stopa apsorpcije kolagena iz hrane tek oko 27%. Na to gdje će kolagen najbolje djelovati, također utječe veličina molekula.

Za koga?

Konzumacija kolagena nije namijenjena samo prevenciji osobama nakon 20. godine života, već i djeci i tinejdžerima u razdoblju naglog rasta, sportašima, svima s aktivnim životnim stilom te onima koji se oporavljaju od ozljeda.

Ponovno – zdrav način života

Smanjena proizvodnja kolagena u tijelu prirodna je pojava, no na učinke smanjenja možemo uvelike utjecati sami. Osim uzimanja kolagena, ključan je i zdrav način života, odnosno raznolika prehrana, dovoljan san, redovita tjelovježba te izbjegavanje pretjeranog i prije svega dugotrajnog stresa. S kolagenom svjedočimo sretnoj slučajnosti, kada zdravlje i atraktivan izgled doista idu ruku pod ruku.

COLLAGEN POWDER BLEND

 • Pet izvora kolagena (goveda tipa I i tipa II, ribe tipa I, piletine tipa II, jajne membrane)
 • Prirodni izvori hondroitin sulfata i hijaluronske kiseline
 • Sadrži planinsku smolu šilajit ili. mumija
 • Prirodni kurkumin iz korijena kurkume i vitamin C od šipka
 • Organski vezan silicij iz mladih izbojaka bambusa
 • Dodana aroma manga i naranče za ugodan okus

Share this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.